26. srpnja 2016.

Vikinzi jedu zdravo

Kažu mi da malo pišem o cijenama i kvaliteti hrane. Ponovo stavljam link Usporedbe cijena  gdje se može vidjeti iznos cijena pojedinih artikala od kruha, mlijeka, pive, vina pa do cijena nekretnina. Cijene su manje više točne i one su dobra usporedba i prikaz trenutne Norveške košarice. U postavkama se može mijenjati valuta usporedbe i grad u Norveškoj. Link prikazuje prosječne cijene u Bergenu uspoređene s našim Šibenikom, izražene u kunama. Jasno se vidi da su potrošačke cijene u Bergenu u prosijeku 102,61 % više nego u Šibeniku. Najam stana u Bergenu je 385,23% veći nego u Šibeniku. Restorani su 157,09% skuplji kao i namirnice 120,06%. Kupovna moć u Bergenu je 102,94% veća nego u Šibeniku a prosječne plaće u ovom Skandinavskom gradu su 386,79% veće nego u Dalmatinskom.

Malo statistike da se steknu približne razlike i upozorenje svim onima koji misle da se veća primanja u Norveškoj mogu uspoređivati s našim poimanjem cijena, potrošnje i načina života.
Norveška je jedna od najskupljih zemalja svijeta i to su one negativne stvari o kojima sam pisao ali njihov način oporezivanja ovdje većini ne smeta jer Norvežani dobro znaju da svaka njihova kruna odlazi na pravo mjesto, na razvoj i ulaganje u svoju državu a ne na financiranje raznih uhljeba.
O kvaliteti hrane i kontrolama hrane te usporedbama s istočnom Europom razlike se mjere u svjetlosnim godinama .
Već je nadaleko poznato da se kvalitetniji proizvodi dostavlju razvijenijim zemljama zapada. Nije rijetkost kad kupite prašak iste marke kao u Hrvatskoj koji vam mnogo bolje opere robu ili kako bi rekao jedan moj poznanik tu u Bergenu: On opere robu. U Nutelli ćete osjetiti lješnjak u Nesquiku kakao i ogromne razlike sa šećerima začinjene iste marke na našim policama. Jaja se forsiraju iz domaćeg ekološkog uzgoja, mlijeko je mnogo kvalitetnije i nema neugodnog mirisa kao naše, povrće i voće sve manje ima pesticida na sebi. Voda je kvalitetna, glečerska i jedna od najboljih u svijetu pa se uredno može konzumirati kao i u nas.  Kontrole hrane su rigorozne ali isto se zna desiti slučaj kao nedavno tu kad su u mlijeku pronašli deterdžent?! Zakazao stroj koji čisti ambalažu ali oni to ne kriju, svi ti proizvodi odmah su povučeni iz prodaje i hitno kroz medije javnost je obaviještena. Norvežani forsiraju svoje proizvode pa se ne treba čuditi kad zatražite čokoladu Milka a prodavač vam ponudi bolju domaću i stvarno u većini slučajeva je bolja. Norveška kuhinja se u svom tradicionalnom obliku uglavnom temelji na domaćoj hrani s Norveških planina, polja i obala. Ona se razlikuje u mnogočemu od kontinentalnih susjednih zemalja s jačim naglaskom na divljač i ribu. Moderna Norveška kuhinja je još uvijek pod snažnim tradicionalnim utjecajem. Novije vrijeme nosi znakove globalizacije i amerikanizacije. Razne tjestenine, pizze i slično uobičajeni su kao i mesne okruglice i bakalar. Urbani restorani serviraju istu hranu kakva se može naći u bilo kojem gradu zapadne Europe. Norvežani se većinom hrane zdravo i žive zdravo. Nije čudno da više ribe jedem u Skandinaviji nego u Dalmaciji. Kad su slobodni ne idu na kavu ili pivu. Oni idu u prirodu, trče, voze bicikle. Dobro ok znaju neki vikendom sve to nadoknaditi u noćnim klubovima.


Znam da ništa ne može zamijeniti domaću janjetinu ili prasetinu, ribu, školjke, maslinovo ulje, pršut, pancetu ili sir samo šteta što od svega ovog navedenog mnogi naši ljudi ne mogu tu domaću hranu sebi priuštiti u onoj mjeri koja im je potrebna. Ogladnio sam od svega ovoga pa vas pozdravljam....ha det bra!

Nema komentara:

Objavi komentar